top

Historien bag Falk Lauritsen Rejser

Fra supermarkedssalg i bl.a. Herning og pionerrejser til Mallorca - til afdelingskontorer over hele landet og eventyrrejser til Caribien og Sydøstasien.  

I 45 år har Falk Lauritsen Rejser været aktør i den danske rejsebranche, og i de seneste år er porteføljet udvidet fra klassiske rejsemål i Europa til oversøiske destinationer i nye og mere ubetrådte egne af verden.

Det har været en spændende rejse. Og den fortsætter.

rflRejser på supermarkedshylden
Det hele begyndte i 1967, hvor Ragnar Falk Lauritsen besluttede sig for at sælge rejser over skranken i sin supermarkedskæde, der hed Falke Marked.

Samtidig med at kunderne købte tomater og kartofler, skulle de også lige have en rejsebrochure med hjem, mente Ragnar Falk Lauritsen – en Idé som mange år senere blev taget op af Larsen Rejser.

Fysisk havde Falke Rejser til huse på Falke Markeds centrallager i Herning, men kun indtil den dag, hvor en tændt kogeplade fik bookingtavler og reservationer til at gå op i røg og flammer. Herefter blev der etableret et selvstændigt kontor i Herning, og senere blev det til afdelingskontorer i København, Århus, Ålborg, Odense, Flensborg, Hamburg og Düsseldorf.

Familien Falk Lauritsen
Ragnar Falk Lauritsen sad fra start i direktionen for Falke Rejser, fra 1974 sammen med sønnen Per Falk Lauritsen og siden også den yngste søn, Søren Falk Lauritsen. I de følgende år var trioen med til at gøre selskabet til en af de betydeligste rejsearrangører i Danmark – bl.a. som den største danske rejsearrangør på Mallorca.
 
”Vi fløj med datidens ”jumbojet” – DC 10’eren – som kunne tage helt op til 360 passagerer pr. gang, hvilket gav os både økonomiske og logistiske fordele” fortæller adm. direktør Søren Falk Lauritsen.

I 1987 indgik man et strategisk samarbejde med Sterling Airways, som dannede koncernen Team Sterling, der foruden Falke Rejser også bestod af Fritidsrejser og Sol Rejser.

I forbindelse med en rekonstruktion af Sterling midt i 1990’erne blev de tre bureauer imidlertid solgt fra til den skandinaviske Fritids Resor-gruppe og senere videreført under navnet Star Tour, hvilket som bekendt stadig er situationen i dag. Star Tour ejes nu af den tyske rejsekoncern, TUI.

Fra Mallorca til Isla Margarita og Egypten
Allerede i begyndelsen af 1990’erne havde Ragnar Falk Lauritsen valgt at fratræde Falke Rejser for i stedet at danne Falk Lauritsen Rejser, der primært skulle fokusere på salg af rejser til den caribiske ø, Isla Margarita og Egypten, mens Herning Rejser blev etableret med henblik på salg af rejser til Middelhavsdestinationer som Mallorca, Rhodos, Kreta og Tyrkiet samt til Gran Canaria og Tenerife i vinterhalvåret.

”I starten af 1990’erne var Egypten forholdsvist ukendt som ferieland” fortæller Søren Falk Lauritsen, ”men vi så et behov blandt charterturisterne for at opleve noget andet og mere end de skønne feriesteder ved Middelhavet. Vi så tidligt potentialet i Hurghada, og med nogle attraktive hotelkontrakter lykkedes det os at sætte Egypten godt og grundigt på den danske turists verdenskort”.

I Vinteren 1995 satte et stort DC-10 fly kurs fra Billund og Kastrup mod den caribiske ø, og man etablerede et lokalt firma, Viajes Indigo, som fortsat er aktivt i Venezuela.

Trafikken til Caribien var starten på oversøiske rejser med charterfly fra Danmark, og igen var Falk Lauritsen således banebryder på et nyt og eksotisk rejsemål for danskerne. Rejsearrangører som Spies og Tjæreborg havde i kraft af ældre og kortrækkende fly, ikke de tekniske muligheder der skulle til for at etablere rentable flyruter til oversøiske rejsemål.

Med tre ugentlige flyafgange kunne Falk Lauritsen i 1997 sende ikke færre end 25.000 danskere til Isla Margarita.

Velkommen til en ny salgsdirektør
sflI sommeren 1999 tiltrådte Søren Falk Lauritsen som salgsdirektør i Falk Lauritsen/Herning Rejser.

I 1999 fusionerede selskaberne, så det officielle navn blev Falk Lauritsen Rejser A/S, med binavnet Herning Rejser – begge ejet af Søren Falk Lauritsen og Per Falk Lauritsen.

Det efterfølgende år døde Ragnar Falk Lauritsen, som i lighed med Simon Spies og Eilif Kroager (Tjæreborg Rejser) havde været en pioner i branchen.

Med Ragnar Falk Lauritsen sluttede en epoke, der kan betragtes som starten på de moderne tiders rejsemønster, hvor danskerne for alvor kom ud i verden. Med store jetfly – og til billige priser.

Økonomisk opsving og nye, eksotiske rejsemål
Og Falk Lauritsen Rejser var med til at føre an i udviklingen.

I begyndelsen af 00’erne oplevede selskabet et økonomisk opsving. Et nyt kontor ved Rådhuspladsen i København blev åbnet, direktionen blev udvidet, salget steg, markedsandelen kom til at ligge på knap 10 procent af salget på det danske charterrejsemarked og årsregnskaberne blev stadig flottere. Fra 11 mio. før skat i 2002 til 25 mio. i 2004.

I 2005 valgte knap 90.000 danskere at tage på ferie med Falk Lauritsen Rejser. Selskabet slog ny regnskabsmæssig rekord og tog blandt andet det mellemamerikanske land, Costa Rica med på programmet.

I årene forinden havde man med stor succes også introduceret nye rejsemål som Den Dominikanske Republik, og vinterrejsemål som Sharm el Sheikh og Cuba var ligeledes blevet en del af feriemålsporteføljet.  

Pga. Muhammed-krisen blev 2006 et turbulent rejseår, men selvom efterspørgselen på rejser til bl.a. Egypten og Tyrkiet blev stærkt reduceret, sluttede regnskabsåret alligevel med et flot, positivt resultat.

Falk Lauritsen Rejser solgt til Kuoni
I 2007 blev Falk Lauritsen Rejser solgt til den schweiziske rejsekoncern, Kuoni, ud fra et ønske om at videreudvikle virksomheden men Falk Lauritsen Rejser er bevaret og styrket som selvstændigt brand.

Falk Lauritsen Rejser indgår i koncernens nordiske aktiviteter, der bl.a. også omfatter Apollo Rejser i Danmark, Norge og Sverige, samt Golf Plasir, Krone Golf og Resetorget i Sverige.

De senere år har Falk Lauritsen Rejser kunnet tilbyde stadig flere nye rejsemål og produktpaletten omfatter nu også rejser til Hua Hin og Phuket i Thailand og Fuerteventura på De Kanariske Øer og tilbage med fornyet styrke er også Sharm el Sheikh ved Det Røde Hav i Egypten.

Rejselyst trods finanskrise
kamelFinanskrisen fyldte meget i medierne og i danskernes bevidsthed i starten af 2009, og det smittede for en stund af på rejsebestillingerne med en hurtig justering af kapaciteten og en revurdering af udbudte sommerrejser til følge. Trods de mange negative indikatorer er der dog stadig stor rejselyst blandt Falk Lauritsen Rejsers gæster, og planerne om nye rejsemål er blevet fastholdt.

De seneste par år har det derfor været muligt at rejse med Falk Lauritsen Rejser til nye spændende rejsemål som Jordan med Den røde by Petra, Det Døde Hav og ørkenlandskabet Wadi Rum i blevet fast del af Falk Lauritsen Rejsers produktportefølje.

I 2011 kunne Falk Lauritsen byde på endnu en rejsenyhed, nemlig Det Arabiske Emirat Dubai.

Sommeren 2013 byder igen på en nyhed, nemlig med flyvninger til den Sydtyrkiske lufthavn Gazipasa, som ligger tæt ved den tyrkiske ferieby, Alanya.

Der er løbet meget vand gennem floden siden Ragnar Falk Lauritsensolgte sine rejser fra centrallageret i Herning, men ambitionen er fortsat at give danskerne store rejseoplevelser. På Mallorca og i resten af verden. For som Søren Falk Lauritsen siger:

”Vi er stolte over at notere os, at vi fortsat er blandt danskernes favoritter. De seneste år har vi konstant været blandt Top-3 ved den årlige officielle kåring af Danmarks bedste rejsearrangører og i både 2011 og 2012 vandt vi den fornemme rejsepris i kategorien Bedste Danske charterarrangører – og det forpligter jo”.

Fra sommeren 2014 byder Falk Lauritsen Rejser på to spændende nyheder. Foruden Sivota på det græske fastland præsenteres også Montenegro, som er udråbt af eksperter, som værende en af de seneste års mest spændende rejsenyheder.

Falk Lauritsen nu sammen med Apollo Rejser
I efteråret 2015 blev Falk Lauritsen slået sammen med sit søsterselskab Apollo Rejser, og den sidste officielle rejse i Falk Lauritsen regi fandt sted i efterårsferien 2015. Sammenlægningen blev vel modtaget af både kunder og samarbejdspartnere og en af de vigtigste grunde hertil var, at alle de populære Falk Lauritsen produkter samt en stor del af den velkendte service, med stor succes blev ført med over i Apollo Rejser programmet til glæde for både gamle og nye kunder.